Wilgenbast antiviraal?

wilgenbastIn een recente studie stellen Finse onderzoekers dat wilgenbast mogelijk brede antivirale eigenschappen heeft. Dit biedt mogelijkheden voor het behandelen van  zowel coronavirussen als enterovirussen. De studie verscheen in  november in het tijdschrift Frontiers in Microbiology.

Wilgenbast staat bekend om de pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Eerder testte dezelfde onderzoeksgroep in 2021 het antivirale potentieel van wilgenbast, wat veelbelovende resultaten opleverde. In het huidige onderzoek gebruikten ze wilgenbastextracten voor in-vitro-testen op menselijke cellen die waren geïnfecteerd met twee verschillende stammen van enterovirus en twee verschillende stammen van het coronavirus. Een hiervan betrof het seizoensgebonden verkoudheidsvirus en de andere SARS-CoV-2, dat COVID-19 veroorzaakt.

De  wilgenbastextracten beschermden de menselijke cellen met succes tegen enterovirussen. Hoewel de behandelde coronavirussen nog steeds cellen konden binnendringen, voorkwam het wilgenbastextract dat ze zich vermenigvuldigden. Ook testte het team individuele verbindingen geïsoleerd uit wilgenbast, waaronder salicine. Ze ontdekten dat deze individueel weinig of geen antiviraal effect hadden. Het lijkt erop dat de bastextracten meerdere antivirale stoffen bevatten die waarschijnlijk synergetisch en direct op de virussen werken.

Hoewel meer onderzoek nodig is om de antivirale eigenschappen van wilgenbast te bevestigen, zijn de resultaten van deze voorlopige studies zeer bemoedigend. De onderzoekers gaan nu  verbindingen in wilgenbast trachten te isoleren voor de ontwikkeling van antivirale medicijnen.

Referentie:
Reshamwala D, Shroff S, Liimatainen J, et al. Willow (Salix spp.) bark hot water extracts inhibit both enveloped and non-enveloped viruses: study on its anti-coronavirus and anti-enterovirus activities. Front Microbiol. 2023;14.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6849

Comments are closed.