Zinksupplement remt maculadegeneratie

MaculaHet is al bewezen dat voedingssupplementen met zink de voortgang van maculadegeneratie met 25 procent kunnen vertragen. Onderzoekers aan het Radboud UMC hebben nu het werkingsmechanisme erachter opgehelderd.

 

Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij in toenemende mate schade ontstaat aan de gele vlek (macula lutea). De gele vlek is vooral belangrijk voor de waarneming van kleine details. Leeftijd, geslacht, erfelijkheid en omgevingsfactoren zoals roken en voeding spelen een rol bij het ontstaan van de aandoening. Uit een reeks grote, gerandomiseerde onderzoeken komt duidelijk naar voren dat zink een gunstige invloed heeft op maculadegeneratie en de voortgang van de aandoening met maar liefst 25 procent kan vertragen.

 

Om de rol van zink te begrijpen, moet gekeken worden naar het complementsysteem. Dit onderdeel van het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij de afweer tegen micro-organismen. Onder normale omstandigheden is het complementsysteem niet actief. Bij maculadegeneratie blijkt het systeem juist chronisch iets actiever dan normaal. Dit zorgt uiteindelijk voor de versnelde slijtage die kenmerkend is voor maculadegeneratie.

 

Maar hoe werkt zink precies? Patiënten in het Radboud UMC ontvingen drie maanden lang 50 milligram zink per dag. De activiteit van het complementsysteem werd gemeten aan de hand van bloedmonsters. Hieruit bleek dat zink het overactieve complementsysteem tot rust brengt. Zink pakt het probleem dus bij de bron aan, waardoor de voortgang van maculadegeneratie vertraagt.

 

De onderzoekers wijzen erop dat zink mogelijk een goed en goedkoop alternatief is voor de dure complementremmers die momenteel worden ontwikkeld door de farmacie. Uit eerder onderzoek bleek al dat suppletie met luteïne en zeaxanthine het risico op maculadegeneratie sterk kan verlagen. Een natuurlijk supplement met in ieder geval luteïne, zeaxanthine en zink is dus aan te bevelen als (adjuvante) behandeling bij maculadegenatie.

Bronnen

  1. Dzenita Smailhodzic et al. Zinc Supplementation Inhibits Complement Activation in Age-Related Macular Degeneration, November 13, 2014
  2. Hobbs RP1, Bernstein PS, Nutrient Supplementation for Age-related Macular Degeneration, Cataract, and Dry Eye, J Ophthalmic Vis Res. 2014 Oct-Dec;9(4):487-93.
  3. http://www.oogartsen.nl/oogartsen/glasvocht_netvlies/macula_degeneratie_md_amd/ 

 

Bron: Natura foundation nieuwsbrief

 

Printversie Zinksupplement remt maculadegeneratie

Comments are closed.