Zuur – Base evenwicht bij sporters

ColaSporters leven over het algemeen "gezonder" dan niet-sporters, denken ze. Maar is dat ook zo? Dit stuk gaat over verzuring. De hoofdfactoren voor verzuring zijn stress, (slechte) ademhaling en niet optimale voeding / drank.

 

Bij bewegingsinspanning wordt melkzuur gevormd. Dat moet gebufferd worden. Mineralen zoals kalium, magnesium, calcium en natrium zijn basisch en worden onttrokken aan o.a. spieren en botten om de zuren te bufferen.

 

De pH waarde van het bloed is alkalisch, zo rond pH 7.365. Verzuring van het bloed is niet mogelijk, het lichaam moet deze waarde ten alle tijden stabiel houden.

 

Verzuring van het lichaam en de weefsels heeft grote gevolgen. De pH schaal is namelijk logaritmisch opgebouwd, wat inhoudt dat een pH van 6 dus 10 keer zo zuur is als een pH van 7. Een pH van 5 is 100 x zuurder dan een pH van 7 en een pH van 4 dus 1.000 keer zo zuur als een pH van 7.
Een voorbeeld: een glas cola heeft een pH van tussen de 2 en de 3, wat dus betekent dat het in het meest gunstige geval een colaatje nog altijd veel meer dan 10.000 x zo zuur is dan bloed!

 

Cola is trouwens van alle frisdranken het meest verzurend en ja, ook de 'light' en 'zero' versie in het bijzonder. Onbegrijpelijk dat sporters dit drinken...

 

Lees meer...

Comments are closed.