Zwarte knoflook als bloeddrukverlager

zwarte_knoflookEen extract van gefermenteerde zwarte knoflook verlaagt de bloeddruk met 1,8/1,5 mmHg (systole/diastole). Dat is op het eerste gezicht niet veel, want knoflooksupplementen halen doorgaans een bloeddrukverlaging van 9/6 mmHg. Toch verdedigen de Spaanse onderzoekers deze resultaten van hun gecontroleerde studie.

Resultaten van studies die in het verleden met knoflooksupplementen gedaan zijn, kunnen overdreven zijn, omdat het risico op bias door de studieopzet te groot was. Soms lieten onderzoekers het zelfs na om het geteste knoflooksupplement nauwkeurig te beschrijven.

In dit onderzoek werd een propriëtair knoflookextract gebruikt: optimized black garlic extract. Bijzonder aan dit knoflooksupplement is dat het weinig S-allyl-L-cysteïne (0,25 mg/dag) bevat en dat is blijkbaar al voldoende voor een bloeddrukverlagend effect. Sommige mensen verdragen knoflook en knoflookextracten slecht of kunnen extracten bloedverdunnende medicatie beïnvloeden. Vandaar dat onderzoekers blijven zoeken naar extracten die beter te tolereren zijn. In deze studie zagen de onderzoekers geen invloed op sCD40L, een marker voor bloedcoagulatie.

Bovendien hadden alle deelnemers van deze studie 'resistente hypertensie'. Ze krijgen hun bloeddruk maar niet onder controle met medicatie en dit reeds gedurende vele jaren. Zelfs een kleine bloeddrukdaling kan bij hen de hartsterfte gevoelig verminderen.

Referentie:
Ferrano JCE, Castro-Boqué E et al. Antihypertensive Effects of an Optimized Aged Garlic Extract in Subjects with Grade I Hypertension and Antihypertensive Drug Therapy: A Randomized, Triple-Blind Controlled Trial. Nutrients. 2023 Aug 23;15(17):3691. doi: 10.3390/nu15173691.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6715

Comments are closed.