Zwarte komijn gunstig bij leververvetting

Zwarte komijnNiet-alcoholische leververvetting (NAFLD) is wereldwijd de meest voorkomende chronische leveraandoening, met een wereldwijde prevalentie van 25,24 procent. Deze complexe aandoening omvat een spectrum van vetophoping in de lever, variërend van eenvoudige steatose tot niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), fibrose, cirrose en zelfs hepatocellulair carcinoom. Oxidatieve stress, insulineresistentie, ontsteking, obesitas en dyslipidemie zijn de voornaamste bijdragende factoren. Naast voeding en leefstijlaanpassingen komt Nigella sativa, ook bekend als zwarte komijn, naar voren als een veelbelovend middel in de behandeling van NAFLD.

Een analyse van gerandomiseerde klinische onderzoeken (RCT's) werd uitgevoerd om de effecten van Nigella sativa op de voornaamste oorzaken van NAFLD te beoordelen. De bevindingen wijzen op een positieve invloed van zwarte komijn-suppletie op ontsteking, obesitas en dyslipidemie bij patiënten met NAFLD. Echter, de klinische resultaten met betrekking tot oxidatieve stress en insulineresistentie zijn minder eenduidig.

Zwarte komijn kan een gunstige rol spelen bij het verminderen van de ernst van NAFLD door de voornaamste onderliggende oorzaken aan te pakken. Er is aangetoond dat de plant ontsteking vermindert door de activatie van MAPK-banen te remmen. Ook moduleert de plant de activiteit van Kupffer-cellen. Deze eigenschappen kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in de lever.
Thymoquinone heeft een gunstig effect op dyslipidemie. Door het bevorderen van de vetstofwisseling en het reguleren van lipolyse draagt zwarte komijn mogelijk bij aan het herstel van een evenwichtig lipidenprofiel. De stof lijkt tevens oxidatieve stress te verminderen door het verlagen van reactieve zuurstofsoorten en malondialdehyde (MDA), wat van belang is bij het verminderen van leverbeschadiging.
Terwijl de resultaten omtrent insulineresistentie niet eenduidig zijn, suggereert een deel van het onderzoek dat zwarte komijn de insulinegevoeligheid kan beïnvloeden. Dit kan van belang zijn bij het aanpakken van de onderliggende insulineresistentie geassocieerd met NAFLD.

Referentie:
Sangouni, A. A., Jamalzehi, A., Moradpour, M., & Mozaffari-Khosravi, H. (2023). Nigella Sativa efficacy in non-alcoholic fatty liver disease: mechanisms and clinical effects. Journal of Herbal Medicine, 100833.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/zwarte-komijn-gunstig-bij-leververvetting

Comments are closed.