Vetzuren tegen acne.

dinsdag, april 8, 2014 @ 06:04 PM

acne

Dagelijkse suppletie van de vetzuren EPA (1000 mg) en DHA (1000 mg), of GLA (400 mg) helpt acne te verminderen. Een tien weken durende studie bij 45 deelnemers toonde dat ontstoken en niet-ontstoken acneletsels verdwenen dankzij suppletie. Ook de ontstekingsremmende immuunfactor IL8 daalde.

 

Hoe acne precies ontstaat is nog niet helemaal opgehelderd. Bacteriële infecties, hormoonbalansen en ontstekingsprocessen dragen alle drie bij tot het ontstaan van acne. Hoogglycemische voeding (hyperinsulinemie) en zuivelproducten (androgenen) kunnen het ziektebeeld verergeren.

 

Aan de kant van de ontstekingsprocessen spelen de omega-vetzuren een grote rol. Te weinig omega-3, te veel omega-6 in de voeding: dat zou automatisch leiden tot imbalansen in ontstekingsreacties, omdat ze de grondstoffen zijn voor immuniteitsfactoren.

 

Helemaal correct is die stelling niet, want gammalinoleenzuur (GLA) is een omega-6-vetzuur die zich ook ontstekingsremmend kan uiten. GLA is populair bij huidaandoeningen zoals dermatitis en psoriaris, maar bij acne is het nooit eerder onderzocht geweest. Als omega-6-vetzuur kan GLA omgezet worden naar het ontstekingsbevorderende arachidonzuur, maar die omzetting vindt in de huid niet plaats. GLA remt in de huid ook de celdeling.

 

bron

 

Printversie Vetzuren tegen acne.

 

Comments are closed.